czwartek, 12 stycznia 2012

Krok po kroku czyli jak zrobić aniołka z masy solnej

Witam. Po dłuugim urlopie od tworzenia powracam z kursikiem tym razem na aniołka z masy solnej:) Potrzebne składniki:
-sól
-mąka
-wyciskacz do czosnku
-nożyk
-słomka
-woda
-miska
-farbki, werniks do utrwalenia no i piekarnik

Każdy ma swój sposób na masę solną, a jest ich mnóstwo. Mój najlepszy wypróbowany to
Filiżanka soli+ 2 filiżanki mąki. Wyrabiamy ciasto dolewając odpowiednio ok 1 filiżanki wody

Gdy wyrobimy ciasto, forujemy kulki z których powstanie nasz aniołek.Aureolka(1 mała), główka(średnia), skrzydełka( 2 małe), stópki(2 małe), tułów( 1 duża)
Z większej kulki formujemy tułów jak na obrazku, będzie on podstawą aniołka.

Z 2 małych kulek forujemy skrzydełka i za pomocą zwilżonego wodą pędzelka wszytsko przyklejamy tak jak na obrazku:)

Słomką robimy dziurkę na zawieszkę. Następnie wałkujemy kawałek masy solnej cieniutko, potem składamy harmonikę i delikatnie na zwilżonym aniołku umieszczamy na tułowiu ,,sukieneczkę z falbankami"





Za pomocą wyciskacza do czosnku robimy włoski
Ja piekę aniołka w 180 stopniach przez ok 1h. Wiem, że jest kilka wersji pieczenia aniołków ( 4h, suszenia wypiekania itd) ale ja nie lubię czekać a mój sposób wypiekania jest równie dobry jak ten dłuższy:)
Aniołka malujemy farbkami akrylowymi i koniecznie zabezpieczamy werniksem, żeby nie chłonął wilgoci:)

Robienie aniołków i nadawanie im kolorków jest bardzo przyjemnie i satysfakcjonujące.Zachęcam do lepienia i pochwalcie się swoimi wyrobami:)
Pozdrawiam i miłego wieczorku