środa, 14 listopada 2012

Słodkie prezenty- domowe krówki!

Niedawno odkryłam zapomniany przepis naszych mam na krówki. Mama smażyła w garnuszku pyszne mordoklejki, zawsze cały dom pięknie potem pachniał. 
W chłodne wieczory ma się ochotę na coś słodkiego ale nie chce się wychodzić z domu do sklepu, więc zawsze można zrobić swoje  krówki, bo składniki pewnie każdy w domu ma:)
2 szklanki tłustego mleka, 1,5 szklanki cukru, cukier waniliowy, ok pół kostki masła i co kto woli-kakao, orzechy, migdały.
Wszystko wlewamy do garnuszka i od czasu do czasu mieszamy na wolnym ogniu. Po ok 30 minutach zrobi się taki kolorek jak na zdjęciu i masa będzie powoli bulgotać- Konsystencja gęstej śmietany. Ten zapach mmm....


 Gęstą masę wlewamy do foremek, wyłożonych folia aluminiową lub foremek silikonowych.
Wsadzamy do lodówki na parę godzin. Potem kroimy. i pakujemy w papier do pieczenia. Masa jest elastyczna więc można ją formować- Ja zrobiłam wałeczki:)




 Potem ozdabiamy według uznania i domowe krówki mogą być pomysłem na słodki podarunek świąteczny.





 Smacznego:))