czwartek, 30 kwietnia 2015

Miód majowy!

Jutro witamy maj! Jeden z piękniejszych miesięcy! Mimo, że pogoda podobno nie ma być rewelacyjna życzę Wam udanego wypoczynku. W wolnej chwili i przy pięknej pogodzie polecam wybrać się na polanę i nazbierać kwiatów mniszka lekarskiego aby zrobić miód...wierzcie mi..jest cudowny w smaku!!
Przepis na mój miód majowy: 1 litr główek mniszka, 2 litr wody, dwie cytryny, 1 kg cukru. Oczyszczone kwiaty zalewamy wodą i gotujemy ok 30 minut. Zostawiamy na 24 h. Potem odcedzamy wywar i dodajemy cukier, sok z cytryn i gotujemy ok 2 h . Miód ma być lejący. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, drukujemy moje etykiety i odstawiamy na półeczkę, popijamy w okresie jesienno-zimowym i nie chorujemy :)












Etykiety do pobrania:


A teraz! Porządki w domowej apteczce były i..buteleczki po syropie się przydały




I obraz mojej kochanej siostry :) No to na tyle! Buziaki!


11 komentarzy:

  1. Oj kusisz tym miodem. Wczoraj widziałam na jakimś blogu przepis, a dziś znów Ty! Chyba będę jutro musiała nazbierać mleczy i zrobić go!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pierwszy raz widzę. Nie wiedziałam nawet, że można go w ten sposób przygotować.

      Usuń
  2. Mmm... Mniam! Chyba w tym roku się skuszę na taki rarytas! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. własnie jestem w trakcie jego dwugodzinnego gotowania...
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. W zeszłym roku też wyręczyłam pszczółki i zrobiłam taki miodzio :)) "troszkę" go naprodukowałam,zostały mi jeszcze 3 słoiczki ;p
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. oj tak, polecam
    tak samo jak i syrop z pędów sosny :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :))