poniedziałek, 30 grudnia 2013

Domowe czipsy ziemniaczane

Chwila wolnego czasu i pyszna zdrowa przekąska. Smakują jak czipsy a są o 100 razy zdrowsze. Może to nie jest odkrywcze ale zapomniane, a tak łatwo zrobić zdrowa przekąskę...

Składniki:
ziemniaki
przyprawy- sól świąteczna
olej, oliwa
papier do pieczenia
mandolina, nóż, pędzelek



Ziemniaczki wyszorowane razem ze skórką kroimy na mandolinie. Jeśli jej nie macie kroimy cieniutko nożem. Układamy na papierze do pieczenia i smarujemy pędzelkiem z oliwą lub masłem. Posypujemy przyprawami. Ja użyłam mojej soli świątecznej przepis TUTAJ piekę w 180 stopniach przez ok 5 minut- zależy od grubości ziemniaczka Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Znakomity pomysł, na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. wygladają pysznie !! tez muszę kiedyś spróbować zrobić własne chipsy, fajny pomysł. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jejuuuuuu ale mi smaka narobiłaś!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia zachęcające, ale ja po świątecznym żerowaniu muszę odpocząć;-) Udało mi się zmobilizować i wsiąść na rowerek treningowy (taka dumna, dwa razy usiadła i się chwali;-) ) Dla usprawiedliwienia powiem, że dzisiaj też usiądę i pojadę w siną dal nie ruszając z miejsca;-) Miłego dnia Wioluś:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za przepis. W sylwestra spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To cos dla mojego meza,uwielbia takie czipsy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamiętam, że w kuchni mieliśmy taki piec, na którym można było położyć plasterki ziemniaków i je upiec. Bardzo je lubiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuje za przepis:) już sobie zapisuję i wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysł, szybki ,prosty a co za tym idzie świetny. Szczęśliwego Nowego 2014 Roku, dużo pomysłów i realizacji.

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo zrobię je na pewno!
    dzięki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :))