czwartek, 2 stycznia 2014

Noworoczny pikantny popcorn

Witajcie w nowym roku:) Mam nadzieję, że zabawy sylwestrowe były wspaniałe a nowy rok będzie jeszcze lepszy! Nie pierwszy raz eksperymentuję z popcornem. Bardzo go lubię za to że jest tani, zdrowy i łatwo go czymś podrasować:) Pikantny popcorn z orzeszkami solonymi jest idealna propozycją na ciekawą zagryzkę na imprezę my jednak sami zjedliśmy całą blachę!









pół kostki masła
szklanka cukru
pół paczki popcornu
puszka solonych orzeszków
łyżeczka pieprzu cayenne
pół łyżeczki soli


Najpierw robimy Karmel. Topimy masło z cukrem. Gdy karmel zmieni swój kolor na złoty dodajemy orzeszki ok pół puszki, pieprz i sól.  Robimy popcorn, wykładamy na papier do pieczenia i na blachę. Gdy karmel zmieni swój kolor i będzie gesty wylewamy go na popcorn i mieszamy. Ostrożnie bo gorące! Blachę wstawiamy na ok 15 minut w temp 180 stopni do piekarnika. Nie jest to konieczne ale ja lubię jak popcorn ma złoty kolor. Smak intrygujący, ciekawy i nie można się oderwać.. Gotowy popcorn możemy pokruszyć w większe kawałki. Smacznego w Nowym Roku!






11 komentarzy:

  1. Ja wielbicielem słonych i ostrych rzeczy nie jestem, w przeciwieństwie do męża. Za to mi ten karmel by pasował ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym spróbowała takiego popcornu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam popcorn ! Muszę spróbować Twojego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł, koniecznie muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. znowu smakowicie u Ciebie!
    inrtygująco to wygląda:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku !!!!Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiolu... wszystkiego dobrego w Nowym Roku !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie nowość,w takim podaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. He he mam nadzieję,że moje dzieci nigdy do Ciebie nie trafią:))One uwielbiają popcorn i muszę im ten speciał ograniczać:)))Sama też uwielbiam pochrupać i popcorn i orzeszki a tu taki cudny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis zdecydowanie do wypróbowania.
    Pozdrawiam w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ekstra pomysł :) musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :))