piątek, 8 lutego 2013

Wszystko o masie solnej


Ostatnio dostaję sporo mejli dotyczących moich aniołków i masy solnej. Bardzo się cieszę, że Wam się podobają i sami próbujecie je robić. Z masą solną pracuję od dłuższego czasu i ciągle poszukiwałam tej jednej najlepszej metody na masę, wypiekanie itd. Postawiałam podzielić się moimi spostrzeżeniami dotyczącymi rożnych przepisów z masy solnej i odpowiedzieć na Wasze pytania.

Przepis 1:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka soli
pół szklanki wody.

Najlepszy i sprawdzony przepis na szybką masę. Używam mąki tortowej z Biedronki- tej niebieskiej jak dla mnie najlepsza. Dodając troszkę krupczatki masa jest bardziej gładka. Wyrabiając ciasto dłużej staje się ono delikatniejsze, a grudki soli nie są tak widoczne po wypieczeniu.

Przepis 2:
1 szklanka maki pszennej
2 szklanki soli
ok pól szklanki wody

Nie mam wątpliwości , że taka masa jest dużo cięższa i trudniej się ją wyrabia. Wykorzystywałam ją do robienia dużych aniołów lezących  Są bardziej wytrzymałe ale jednak te grudki mnie zniechęcały. Trudniej lepić z niej male elementy bo się kruszy.

Przepis 3:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka soli
pół szklanki mąki ziemniaczanej
ok szklanki wody

Fajnie się wyrabia, łatwiej się formuje szczegóły. Ciasto jest delikatne i gładkie. Dla mnie bomba:)

Przepis 4:
Gotowana masa solna:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody
1 szklanka soli

Wszystko wsypujemy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu, aż zbije się nam w ciasto. Wtedy zdejmujemy z palnika i czekamy chwilę, aż ostygnie. Potem formujemy...Ciasto było delikatne bez grudek, cudne. Myślałam  że to będzie najlepszy przepis na masę solną. Ciasto było trochę glutowate, ale fajnie się formowało i niestety tylko formowało. Gdy wsadziłam do piekarnika moje Aniołki eksplodowały:d Wybuchły im głowy! A miałam niską temperaturę. Nie do końca rozumie ten przepis ale zdecydowanie mówię NIE.

Przepis 5:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka soli
2 łyżki wikolu lub kleju do tapet
pół szklanki wody

Fajny przepis dla osób które nie mają piekarnika. Takie dzieła ładnie i szybko schną na powietrzu.
Ogólnie przepis jest dobry. Czasem dodaję kleju do tapet, żeby aniołki były jaśniejsze.

Wskazówki dotyczące temperatury.

Jeśli aniołek pęka to znaczy, że mamy za wysoką temperaturę. Temperatura jest również sprawą indywidualną, sami musicie "wybadać" jaka jest najlepsza. Bo każdy piekarnik jednak inaczej troszkę grzeje  Nie używajmy termoobiegu, wtedy na bank popękają. Ja  piekę ok godziny w temp 170 stopni. To zależy do tego co pieczemy i jak duże.
Gdy robią się na buły na dziełach to również znaczy, że temp jest za wysoka. 

Ciekawostki: 
Jeśli dodam troszkę olejku do ciasta to wyroby maja ładniejszy kolorek- rumieńce. Gdy dodamy cynamon są ciemniejsze. Można dodać olejki zapachowe parę kropel dla ładnego zapachu.
Gdy wyrabiam masę z  2 szklanki mąki, 1 szklankę soli i szklankę wody mogę robić lekkie dzieła które nie wymagają dużej trwałości.


Czym utrwalać i malować:

Utrwalam werniksem- takim do obrazów. Są rożne wersje- błyszczący matowy, dzięki niemi wyroby nie wchłaniają wilgoci. Do kupienia w sklepach plastycznych za ok 18 zł. W płynie, w spreju. Niestety śmierdzą potem ale zapach z czasem wietrzeje
Lakier- jak lakier to najlepiej akrylowy lub do drewna. Ładnie się błyszczy i utrwala. Cena ok 10 zł w Castoramie. Bardzo wydany. Dzięki lakierom pogłębiamy kolor naszych prac.
Czym malować? Czym chcemy. Każde farby są dobre ale akrylowe są najlepsze i niestety najdroższe. 
Akrylowe farby dają nam intensywne kolory, są dość wydajne. Warto zainwestować w porządne farby.
Cena ok 25 zł za 12 sztuk

Tyle wypociłam i mam nadzieję, że moje spostrzeżenia Wam pomogą. Napisałam to co wiem z swojego doświadczenia, a wiadomo, że najlepszy sposób sami znajdziemy metodą prób i błędów:) 

Teraz skrót moich kursów:

Jak zrobić aniołka leżącego KLIK
Jak zrobić aniołka stojącego KLIK
Jak zrobić aniołki na choinkę KLIK


Bardzo dziękuję za wyróżnienia!! Dziękuję Wam, jest mi bardzo miło!  (W pasku bocznym)

Moje Walentynkowe Aniołki.









Pozdrawiam!!