środa, 17 kwietnia 2013

Domowa ciastolina

A tak pomyślałam, że się podzielę przepisem na ciastolinę. W domu zawsze robiła ją moja mama. W tamtych czasach nie było w  sklepach takich rzeczy, a jak potem ktoś ją miał to była droga. A po co wydawać pieniądze skro sami możemy ja zrobić? Poza tym jest ekologiczna, a farbowana przyprawami - zdrowa:) Potrzebujemy: 2 szklanki maki pszennej, 2 szklanki wody, szklanka soli, łyżka proszku do pieczenia lub kwasku cytrynowego ( nie wyschnie szybko) 2 łyżki olejku do pieczenia. Wszystko gotujemy na małym ogniu mieszając, po chwili masa zacznie się zbrylać w kulkę. Wtedy ściągamy z gazu i wyrabiamy na stolnicy parę minut, dodając przyprawy aby uzyskać kolor- papryka, kurkuma, cynamon, sok z buraków albo barwniki spożywcze lub do farbowania jaj.
Taką ciastolinę przechowujemy w lodówce. Możemy ją przełożyć folią i układać w plastikowym pojemniku:) Udanej zabawy!