czwartek, 2 stycznia 2014

Noworoczny pikantny popcorn

Witajcie w nowym roku:) Mam nadzieję, że zabawy sylwestrowe były wspaniałe a nowy rok będzie jeszcze lepszy! Nie pierwszy raz eksperymentuję z popcornem. Bardzo go lubię za to że jest tani, zdrowy i łatwo go czymś podrasować:) Pikantny popcorn z orzeszkami solonymi jest idealna propozycją na ciekawą zagryzkę na imprezę my jednak sami zjedliśmy całą blachę!









pół kostki masła
szklanka cukru
pół paczki popcornu
puszka solonych orzeszków
łyżeczka pieprzu cayenne
pół łyżeczki soli


Najpierw robimy Karmel. Topimy masło z cukrem. Gdy karmel zmieni swój kolor na złoty dodajemy orzeszki ok pół puszki, pieprz i sól.  Robimy popcorn, wykładamy na papier do pieczenia i na blachę. Gdy karmel zmieni swój kolor i będzie gesty wylewamy go na popcorn i mieszamy. Ostrożnie bo gorące! Blachę wstawiamy na ok 15 minut w temp 180 stopni do piekarnika. Nie jest to konieczne ale ja lubię jak popcorn ma złoty kolor. Smak intrygujący, ciekawy i nie można się oderwać.. Gotowy popcorn możemy pokruszyć w większe kawałki. Smacznego w Nowym Roku!