kwietnia 30, 2015
Miód majowy!
Jutro witamy maj! Jeden z piękniejszych miesięcy! Mimo, że pogoda podobno nie ma być rewelacyjna życzę Wam udanego wypoczynku. W wolnej chwili i przy pięknej pogodzie polecam wybrać się na polanę i nazbierać kwiatów mniszka lekarskiego aby zrobić miód...wierzcie mi..jest cudowny w smaku!!
Przepis na mój miód majowy: 1 litr główek mniszka, 2 litr wody, dwie cytryny, 1 kg cukru. Oczyszczone kwiaty zalewamy wodą i gotujemy ok 30 minut. Zostawiamy na 24 h. Potem odcedzamy wywar i dodajemy cukier, sok z cytryn i gotujemy ok 2 h . Miód ma być lejący. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, drukujemy moje etykiety i odstawiamy na półeczkę, popijamy w okresie jesienno-zimowym i nie chorujemy :)
Etykiety do pobrania:
A teraz! Porządki w domowej apteczce były i..buteleczki po syropie się przydały
I obraz mojej kochanej siostry :) No to na tyle! Buziaki!
Przepis na mój miód majowy: 1 litr główek mniszka, 2 litr wody, dwie cytryny, 1 kg cukru. Oczyszczone kwiaty zalewamy wodą i gotujemy ok 30 minut. Zostawiamy na 24 h. Potem odcedzamy wywar i dodajemy cukier, sok z cytryn i gotujemy ok 2 h . Miód ma być lejący. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, drukujemy moje etykiety i odstawiamy na półeczkę, popijamy w okresie jesienno-zimowym i nie chorujemy :)
Etykiety do pobrania:
A teraz! Porządki w domowej apteczce były i..buteleczki po syropie się przydały
I obraz mojej kochanej siostry :) No to na tyle! Buziaki!