czwartek, 30 kwietnia 2015

Miód majowy!

Jutro witamy maj! Jeden z piękniejszych miesięcy! Mimo, że pogoda podobno nie ma być rewelacyjna życzę Wam udanego wypoczynku. W wolnej chwili i przy pięknej pogodzie polecam wybrać się na polanę i nazbierać kwiatów mniszka lekarskiego aby zrobić miód...wierzcie mi..jest cudowny w smaku!!
Przepis na mój miód majowy: 1 litr główek mniszka, 2 litr wody, dwie cytryny, 1 kg cukru. Oczyszczone kwiaty zalewamy wodą i gotujemy ok 30 minut. Zostawiamy na 24 h. Potem odcedzamy wywar i dodajemy cukier, sok z cytryn i gotujemy ok 2 h . Miód ma być lejący. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, drukujemy moje etykiety i odstawiamy na półeczkę, popijamy w okresie jesienno-zimowym i nie chorujemy :)












Etykiety do pobrania:


A teraz! Porządki w domowej apteczce były i..buteleczki po syropie się przydały




I obraz mojej kochanej siostry :) No to na tyle! Buziaki!