I proszę bardzo! Witajcie kochani po świętach z większą wagą zapewne:) W święta czas się zawsze zatrzymuje, dzień jest długi i pachnie kawą. Godziny upływają na miłych spotkaniach z bliskimi i gadaniu o pierdołach. Wtedy czuje się co jest w życiu ważne. Nie ukrywam, że uwielbiam spędzać czas w kuchni i szykować pyszności. Tym razem królował u mnie mój ukochany Jamie Oliver i szybki przepis z mojej nowej książki "15 minut w kuchni". Gotowane to taka prosta sprawa, tyle radości gdy się zajada pyszne papu i popija piwko i nie patrzy na zegarek.
Zapiekanka z kurczakiem w cieście francuskim
2 Piersi z kurczaka, 40 dag pieczarki, świeży tymianek, śmietana kwaśna, musztarda, sól, pieprz, ciasto francuskie, mąka, szklanka bulionu z kurczaka
***
Piersi z kurczaka podsmażamy na oliwie z dodatkiem łyżki masła, dodajemy pokrojone pieczarki,kilka liści tymianku, dodajemy łyżkę mąki i smażymy, podlewamy bulionem, dodajemy dużą łyżkę śmietany, 2 łyżki musztardy i dusimy ok 15 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy dociskając do brzegów, ciastem francuskim. Pieczemy 15 minut.
Marchewka z tymiankiem:
Kilka marchewek, tymianek, masło, sól i pieprz
***
Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy łyżkę masła, tymianek, przyprawy. Zalewamy wrzątkiem aby przykryć marchewkę, dodajemy 1 łyżeczkę masła i duśmy ok 15 minut
Groszek z sałatą
Opakowanie mrożonego groszku, sok z połowy cytryny, szklanka bulionu warzywnego, mąka, masło
***
Groszek wrzucamy na patelnię z łyżką masła, oprószamy łyżką mąki, dodajemy sok z cytryny, bulion i dusimy parę minut. Dodajemy mieszankę sałat, przyprawiamy i gotowe.